Københavns matscene er kjent for sitt innovative kjøkken som byr på smaker fra hele verden. Denne byen vil utfordre smaksløkene dine. Lokale delikatesser, bærekraftig praksis, tradisjonelle retter og fantastiske restauranter venter deg. Det er lite som slår Københavns mangfoldige utvalg av restauranter og serveringssteder.
© Visitcopenhagen
© Mellanie Gandø
Du kan ikke besøke København uten å unne deg tradisjonell dansk mat. Begynn med en klassiker: smørrebrødet. Denne kjente retten er en åpen sandwich toppet med ulikt pålegg som bla. fiskestykker og ost og du kan prøve den i en av matbodene i Torvehallerne. Du finner også en rekke flotte restauranter rundt omkring i byen som fokuserer på tradisjonelle retter. Aamanns 1921 serverer moderne varianter av danske klassikere, mens Lumskebugten har disket opp deilige vegetariske retter i mer enn 160 år. Du kan også ta turen til Schønneman for å nyte sild, smørrebrød og en kald snapps. Skål!
København er et mekka for matelskere – alt fra trendsettende ny nordisk mat til å finne livretten din på en av de mange restaurantene med Michelin-stjerner. Noma bidro til å gjøre Danmark til en matdestinasjon tilbake i 2003 med sine gjenkjennelige nye, nordiske retter. Barr byr på retter fra kalde land med spesialdrikker fra lokale brennerier. Og hva med å nyte fisk og øl (en dansk spesialitet) under oppholdet ditt? København dekker behovene dine med den sjømatglade Kødbyens Fiskebar. Byen er også hjem til noen verdenskjente bryggerier som produserer lokale favoritter som Carlsberg og Tuborg. Det er ingen kunst – du er nemlig garantert å finne luksuriøs sjømat og en kald øl et sted i nærheten.
© Daniel Rasmussen
Hva er bedre enn tanken om å besøke København? Det å faktisk ankomme byen og oppleve maten, arkitekturen, kulturen og naturen! Det er på tide å gå i gang med å planlegge ferieturen til København. Hvorfor la være når du har tilgang til de beste tilbudene på hoteller og fly til denne fantastiske byen?
© Martin Heiberg
København er en by med mange grønne initiativer, inkludert byens restauranter. Byen henger ikke fast ved én bestemt idé for hva som gjør mat bærekraftig og miljøvennlig. I stedet oppfordrer den kokker og restauranter til å sette egne regler for hvordan de vil produsere velsmakende, men miljøvennlig mat. Denne «hvorfor ikke»-tilnærmingen til miljømessig helse sikrer et bærekraftig tankesett i praksisene tilknyttet mat og energi for å minske påvirkningen på både lommebøkene og miljøet. Økologiske råvarer er høydepunktet på menyen hos DØP, en bærekraftig pølsebod. Likeledes er Gro Spiseri Danmarks første takterrassegård, og de tilbyr en spiseopplevelse der du sitter blant kål- og salathoder. Mange andre restauranter bruker en rekke ulike teknikker for å sikre at maten i København er bærekraftig og smakfull.
Du har mye å velge mellom blant Københavns livlige matmarkeder. Disse vidstrakte spisestedene har lenge vært en del av byens matscene. En av første er Torvehallerne som er hjem til mer enn 60 boder som severer tradisjonell mat, lokalt øl, økologisk sjokolade og mye mer. Der finner du også internasjonale retter som banh mi, pizza og taco. Ta turen opp langs Københavns havn til Reffen – et matmarked beliggende i shippingcontainere. Her kan du nyte pølser i nordisk stil, sandwicher med sprøtt svinekjøtt, jamaicansk jerk-kylling og afrikanske gryter. Sist, men ikke minst, er det verdt å nevne Tivoli Food Hall som ligger inne i Tivoli – verdens nest eldste fornøyelsespark. Stedet er kjent for «hurtig gourmet-mat» og tilbyr mat fra en rekke ulike land – alt fra islandsk til marrokansk.
© Daniel Rasmussen
København er en av verdens mest sykkelvennlige byer. Den har totalt ca. 350 kilometer sykkelvei. Det å sykle rundt omkring i byen er ikke bare en flott måte å oppdage byen på og holde seg aktiv, men det gir deg også et innblikk i den lokale kulturen. Så hvorfor ikke hoppe på sykkelen og oppleve det hele på to hjul?
Les denne guiden om sykling i København for å finne ut mer om regler for sykling, leiesykler og guidede turer.
© Daniel Rasmussen