preload

Til tross for klisjeen som fremstiller dette som en nasjon av nådeløs orden og effektivitet, mener vi at Tyskland har en rekke supre kvaliteter.

Klø deg i hodet over disse 13 tingene du kanskje ikke visste om Tyskland – dette allsidige og spennende landet i hjertet av Europa.

1. Tyskland, Deutschland, Alemania, Germany, Niemcy … Hva heter det egentlig?

Teutonernes land har mange navn på ulike språk, men hva er grunnen til det?

Som så mye annet begynte det hele med Romerriket, da pent antrukne italienere bega seg inn i Rhinland vest i landet. Avhengig av hvem de spurte, fikk de ulike svar fra de diverse nabostammene til territoriet som nå består av det moderne Tyskland.

Blant dem var navn som «de stumme», «naboer» eller «skogens folk» på datidens språk. Flere århundrer senere, og til tross for enkelte faktafeil, har de fleste land holdt fast på disse originale begrepene. Kjært barn har mange navn, som kjent.

2. Du kan ikke straffes for å rømme fra fengsel

Allerede på 1800-tallet erkjente det tyske lovverket ønsket om frihet som et «grunnleggende menneskelig instinkt», og konkluderte derfor med at det å rømme fra et fengsel i seg selv ikke kunne straffes. Dette omfatter imidlertid ikke forbrytelser begått mens du er på frifot.

Les mer: Verdens beste fengselshoteller

3. «Sie liebt dich, yeah, yeah, yeah!»

 

De som kan sin musikkhistorie, vet at The Beatles’ karriere virkelig skjøt fart i Hamburgs red light district, Reeperbahn, tidlig på 1960-tallet. Her tilbrakte bandet sine tidlige år. De bodde etter sigende bak en gardin på en kino og vasket seg i urinalene ved siden av, før alle unntatt én ble utvist fra landet av forskjellige grunner.

George Harrison, alias «den stillferdige», ble utvist fordi han var mindreårig, mens Paul «den søte» McCartney og den opprinnelige trommisen Pete Best ble kastet ut av landet grunnet anklager om brannstiftelse fordi de hadde satt fyr på et kondom.

4. Her finner du verdens første spisested

 

Før Inkariket hadde blitt til i en annen verdensdel, åpnet vertshuset Regensburg, i dag kalt Regensburg pølsekjøkken («Wurstkuchl»), dørene til spisestedet som har vært i lengst kontinuerlig drift i verden. Året var 1146 e.Kr.!

Pølsemakervirksomheten på dette vertshuset kan kun spores tilbake til 1800-tallet, men den nasjonale lidenskapen for pølser – med over tusen varianter – er ubestridt.

Les mer: De beste byene for gourmeter

5. De har funnet opp en hel masse

De produktive tyskerne kan se tilbake på en lang liste med store og små oppfinnelser. Pussig nok var det de som overførte det klassiske firkantede sjakkbrettet til et stjerneformet brett, og fikk amerikanerne til å markedsføre det som «kinasjakk».

Utover dette, samt mindre overraskende oppfinnelser som boktrykking, ølproduksjon, biler, sykler, jetmotorer, zeppeliner-luftskip, insulin, aspirin, gummibjørner og barnehager, har de også gitt oss kontaktlinsene. Det var en øyelege fra the Marburg, Adolf Eugen Fick, som oppfant de aller første optiske linsene som et alternativ til briller i 1888.

6. Coverlåter? Nei, takk

Noe som får deg til å sperre opp øynene som om du nettopp har sett deg selv i speilet dagen etter Oktoberfest, er et lite kjent faktum om tysk YouTube:

Til tross for høylytte protester fra lokale musikkfans, har 61 % av YouTubes 1000 mest populære videoer blitt blokkert fra den tyske versjonen av nettstedet. Den egentlige grunnen er ikke offisielt kjent, men mistankene peker mot den tyske organisasjonen for fremføringsrettigheter, GEMA, og deres opphavsrettskrav. Du bør derfor ikke satse på en karriere som coverlåtsanger på nettet i Tyskland.

7. Typisk amerikansk? Nei, tysk!

Mannen bak de originale amerikanske dongeribuksene ble født som Löb Strauss i Bayern, men emigrerte til USA som 18-åring. Her byttet han navn til Levi og klarte å sikre seg patenten for å sette nagler på arbeidsbuksers slitasjepunkter. Dette var i kjølvannet av Californias gullrush, og det viste seg at han hadde støtt på litt av en jackpot.

Til tross for at suksessen kom i hans nye hjemland, er han fortsatt høyt verdsatt av innbyggerne i sin bitte lille fødeby Buttenheim, som i år 2000 åpnet et museum til ære for olabukse-orakelet.

Ikke ulikt Strauss-familien, dro barnebokforfatteren Judith Kerr og maleren Lucian Freud på en lignende pilegrimsferd. De endte opp i England, hvor de senere skulle bli nesten synonyme med britisk kultur.

8. Oh, Tannenbaum

 

Julens eksakte opprinnelse er gjenstand for ville spekulasjoner, men mange gir den protestantiske reformatoren fra 1500-tallet, Martin Luther, æren for det hele. Og de fleste er enige om at tradisjonen oppstod i Tyskland.

Det var bare et tidsspørsmål før folk begynte å tilføre et element av livsfare til festlighetene. Tyskerne begynte å plassere levende lys og spiselige dekorasjoner i bugnende bartrær – en tradisjon som snart spredte seg over hele verden. De fleste kulturer sluttet imidlertid å bruke levende lys. Nå er det bare enkelte tradisjonalister i Tyskland og noen få andre europeiske land som holder på denne tradisjonen. Og ignorerer risikoen for at julaften kan ende i et inferno av flammer.

Les mer: Juletradisjoner fra hele verden

9. Tysklands flotte natur blir ofte oversett

 

Når det er snakk om attraksjoner i Tyskland, blir naturen ofte oversett, av en eller annen merkelig grunn. Du tenker gjerne på grønne høyfjellssletter og de tette skogene i det tidligere Böhmen, men Tyskland byr på en rekke andre virkelig fantastiske og inspirerende naturlandskap.

Nationalpark Sachsische Schweiz er bare ett av dem, med sin ruvende Bastel-bro høyt over Elben og majestetiske monolitter som slett ikke er noe dårligere enn sine røde motstykker i Monument Valley.

10. De er fullstendig fotballgale

 

Tysklands gule armé går amok! © Peter Fuchs

Tyskland vant fjorårets fotball-VM med et mannskap som noen mente var «det beste fotballandslaget som noen gang har eksistert». Tyske fotballfans har med andre ord grunn til å smile om dagen.

Bundesligaen, Tysklands nasjonale liga, har Europas høyeste gjennomsnittlige besøkstall. Billettene koster alt fra en hundrelapp til drøye 300 kroner – bare en brøkdel av hva det koster å se en kamp i engelske Premier League. Det har derfor blitt stadig vanligere å se tilreisende engelskmenn blant Borussia Dortmunds beryktede «gule vegg» av fans.

11. Sportsutstyr og søskenkjærlighet

 

Herzogenaurach i Midt-Franken er fødestedet til de to globale sportsutstyrsgigantene Adidas og Puma. Disse to bitre rivalene ble faktisk stiftet av brødre fra samme familie. Dassler-brødrene ble uvenner på grunn av angivelig falske beskyldninger om svik under 2. verdenskrig. De ble aldri forsonet, og begge bygde opp hvert sitt globale varemerke for sportsutstyr. Snakk om søskenrivalisering.

12. Øl? Bare hvis det er rent

 

Tyskerne er viden kjent for å følge reglene, så du skal lete lenge etter et tysk øl som ikke er brygget etter «Reinheitsgebot»-prinsippene, som dikterer produksjonen av denne tørsteslukkeren.

Det var denne lidenskapen som i 1903 fikk tyske kolonister ved den kinesiske handelsstasjonen i Qingdao til å bygge Tsingtao bryggeri så snart de ankom.

Tyskernes forkjærlighet for den søte nektaren kan ikke benektes, men overraskende nok havner de bare på andreplass på listen over land som drikker mest øl per innbygger. Det er Tsjekkia som kan utbringe den største skålen.

Les mer: Ti ting du antakelig ikke visste om Oktoberfest

13. De oppfant magasinet!

 

Tyskerne oppfant boktrykking, så de følte seg vel forpliktet til å lede an i bladbransjen også. Hamburg-magasinet Erbauliche Monaths Unterredungen (Oppbyggelige månedlige diskusjoner) kom første gang ut i 1663 og ble verdens første regelmessig utgitte publikasjon. Tyskland har fremdeles en av verdens mest blomstrende bladbransjer, så plukk med deg litt lesestoff.

Ute etter mer inspirasjon? Test kunnskapen din med disse 14 tingene du antakelig ikke visste om Finland, sjekk ut Berlins beste vintage-butikker, og last deretter ned vår GRATIS reiseguide til hovedstaden, momondo places.

Om forfatteren

momondo Norgemomondo har som mål å inspirere alle til å forbli nysgjerrige – siden det å reise kan åpne sinnet vårt for en verden der forskjellene våre er en inspirasjonskilde og ikke kilde til diskriminering og fordommer. La oss oppleve vår verden sammen – gjennom daglig inspirasjon, reisetips og mer. Følg oss på Instagram for enda mer inspirasjon.

Se flere artikler