preload

Høyt over polarsirkelen på Norges vestkyst stikker Norges mest berømte øygruppe, Lofoten, ut i Norskehavets stormende dyp. Øyene er værbitte med et barskt klima, men besøkende kommer hit for den utrolige naturen. For ikke å nevne fjordene. Lofoten ligger i Nordland fylke, og de nærmeste store byene er Bodø mot sør og Tromsø mot nord.

Det er ting å gjøre i Lofoten året rundt, med muligheter til spektakulære fjellturer om sommeren og toppturer på ski og lofotfiske om vinteren. Området tilbyr også mange muligheter til å oppleve den særegne kulturen i denne delen av landet, fra Lofotr Vikingmuseum til Norsk fiskeværmuseum i Å, og ikoniske fenomener som nordlys og midnattssol.

I denne reiseguiden til Lofoten har vi samlet de beste tipsene til alt som er verdt å se og oppleve på en ferie i dette området.

Finn flybilletter til Evenes

Når er den beste tiden å reise til Lofoten?

Sommer i Lofoten

© Getty Images/ Johner Images

Grunnet den varme Golfstrømmen har Lofoten et mye mildere klima enn andre steder på samme breddegrad. Hvis du er på reise til Lofoten for å oppleve så mye av naturen som mulig, er sommeren en fin tid å dra. Da er klimaet på sitt beste for de som ønsker å dra på fjell- og fottur, og er det godt vær kan du også oppleve midnattssola mellom juni og juli. Sommeren er også den beste tiden hvis du ønsker å dra på camping, og hvis du er heldig med været kan du nyte kritthvite strender som kan konkurrere med de karibiske øyer.

Og hva skjer i Lofoten om vinteren? Vinter er høysesong for de som ønsker å se nordlyset, gå på ski eller oppleve det kjente lofotfiske etter skrei. Mellom desember og januar er det mørketid i Lofoten, som betyr at sola ikke kommer over horisonten i denne perioden. På grunn av lysforholdene gir dette også gode muligheter til å se nordlys.

Så den beste tid å reise til Lofoten avhenger altså av hva du ønsker å oppleve.

Hvordan kan man reise til Lofoten?

Hurtigruten til Lofoten

© Getty Images/ Carol Yepes

Til tross for Lofotens fjerne beliggenhet, er det ikke vanskelig å komme seg hit. Tradisjonelt har mange turister ankommet Lofoten med Hurtigruten, cruiselinja som går opp og ned norskekysten. I motsetning til mange cruisebåter kan man velge å ta Hurtigruta bare en eller to stopp, og man trenger ikke å overnatte på båten. Hurtigruta stopper i både Stamsund og Svolvær, og kan tas helt fra Bergen.

Det tar ca 6 timer å kjøre fra Tromsø til Lofoten, og 5 timer å kjøre fra Bodø. Det er også busslinjer tilgjengelige fra Tromsø, Bodø og Narvik.

Det finnes ingen toglinje så langt nord, siste stopp er Narvik. Den kanskje enkleste måten å reise til Lofoten er med fly. Fra Oslo kan man fly til Evenes flyplass, også kjøre buss eller bil til Lofoten, eller man kan fly til Leknes eller Svolvær via Bodø.

Hva slags overnattingsmuligheter er det i Lofoten?

En rorbu er en sesongbolig som tradisjonelt ble brukt av fiskere i Lofoten

© Shutterstock/ Attilio Pregnolato

Lofoten er en populær turistdestinasjon, og det er nok av hoteller å velge mellom. Hvis du har lyst til å oppleve noe annet enn et tradisjonelt hotell, anbefales det å overnatte i en rorbu.

En rorbu er en sesongbolig som tradisjonelt ble brukt av fiskere, og mange gamle rorbuer har blitt gjort om til sjarmerende hytter til utleie for turister. Fiskevær som Svolvær, Henningsvær og Kabelvåg har mange rorbuer og sjøhus til utleie.

Det er også gode muligheter for camping i Lofoten. Enten du ønsker å slå opp et telt nær en strand eller parkere campingvognen et sted som tilbyr både dusj og kjøkken vil du kunne finne en plass som passer for deg. Det er verdt å merke seg at de fleste campingplassene kun er åpne om sommeren, mellom mai og september.

Finn overnatting i Lofoten

Ting å gjøre i Lofoten

Fjelltur

Fjelltur i Lofoten

© Shutterstock/ Jan Nedbal

Er det en ting Lofoten er kjent for er det de fantastiske mulighetene for fjellturer dette området byr på. Det er nok av fjell å ta av, og det finnes fjellturer både for de som ikke er så godt trent og de som ønsker seg en skikkelig utfordring.

Utsiktspunktet Finnglunten

Ta deg til toppen av Finnglunten for panoramautsikt over fjorden

© Thomas Flensted-Jensen

Et lett alternativ, spesielt hvis været byr på utfordringer, er en tur til utsiktspunktet Finnglunten. Stien er ment for terrengsykler, men fungerer like bra for fotturister. Innsatsen leder deg til en åskam med 360-graders panoramautsikt over fjellene og fjordene i nærområdet.

En fottur til Finnglunten og ned igjen, hvis du setter av god tid til å ta bilder, tar rundt tre til fire timer. Når du først har kommet deg hit, hvorfor ikke lage deg en kopp kaffe? Det har du virkelig fortjent.

Ryten og Kvalvika

Fottur Ryten i Lofoten

© Thomas Flensted-Jensen

For litt mer erfarne turfolk er den populære stien som leder til utsiktspunktet i Ryten, et must. Turen tar rundt fem timer og er nokså bratt enkelte steder, men regnes likevel som gjennomførbar for de fleste.

Utsikten fra endepunktet til Kvalvika, som ser ut som en tropisk strand, er så fortryllende at det nesten er umulig å formidle på bilder. Men turen opp er også fullpakket med utrolige landskap. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette er en av Lofotens mest berømte fotturer.

Utsikten fra endepunktet til Kvalvika i Lofoten

© Thomas Flensted-Jensen

En annen grunn til at denne turen er så populær, er den fotogene fjellhyllen ved enden av stien, som ser ut som om den kun er for ordentlige våghalser. Men den ser farligere ut enn den er, for hvis du skulle falle, har du trygg grunn like under deg.

Senja og Segla

Segla på Senja i Lofoten

© Thomas Flensted-Jensen

Senja er en relativt stor øy mellom Lofoten og Tromsø. Senja er strengt tatt ikke en del av Lofoten, men det er like vakkert. Et av de mest berømte stedene er et fjell ved navn Segla, som ligner et stort segl.

Turen til utsiktspunktet på Segla passer for alle. Men hvis du går feil, vil den samme stien ta deg hele veien til toppen av Segla. Den lette og familievennlige fotturen vil da forvandle seg til en bratt, ulendt og strabasiøs ferd som er verdt hver eneste svettedråpe. Når årets første snø har lagt seg, er utsikten fra toppen rett og slett utrolig.

Klatring

Klatring i Lofoten

© Shutterstock/ Sinesp

En av de mest ikoniske fjellformasjonene i Lofoten er Svolværgeita. Å bestige Svolværgeita krever mer enn en tradisjonell fottur, skal man til topps må klatring til. Men man trenger ikke så mye erfaring for å få det til, det finnes ruter både for nybegynnere og mer avanserte klatrere. Enten man velger å klatre opp Svolværgeita eller beundre den fra avstand, er denne berømte formasjonen noe det helt klart er verdt å se.

Fisketur

Det berømte Lofotfisket etter skrei tar sted mellom januar og april, men Lofoten tilbyr gode muligheter for fiske året rundt. Du kan være med en tradisjonell fiskebåt ut å fiske torsk, bli med på en tur for sportsfiskere, eller leie din egen båt.

Skitur

Skitur i Lofoten

© Getty Images/ Lars Thulin

Om vinteren er det alltid nok av snø i denne delen av landet, med alle de mulighetene det tilbyr for vintersport. For de som er erfarne på ski finnes det uendelige muligheter for frikjøring, toppturer og offpiste. For de som er glade i langrenn er det også mange muligheter, med både oppkjørte skispor og andre typer skiløypenett tilgjengelig.

Surfing og strender

Surfing og strender i Lofoten

© Getty Images/ Carol Yepes

Lofoten er kjent for sine kritthvite strender og til og med surfebølger i verdensklasse. Selv om vannet er kaldere her enn på lignende strender lengre sør er det fortsatt muligheter for de som er interessert i vannsport. Det lille tettstedet Unstad er kjent for å ha verdens nordligste surfeskole, og tilbyr både spektakulære omgivelser og førsteklasses bølger.

Kajakktur på fjorden

Kajakktur på fjorden i Lofoten

© Getty Images/ Svein Nordrum

Den kanskje mest naturnære måten å oppleve Lofotens fjorder på må være å padle gjennom dem. På kajakktur gjennom berømte landskap som Trollfjord kan oppleve havørn, og andre steder kan man se etter seler, oter og hval. Det finnes mange tilbud for guidede dagsturer for både nybegynnere og mer erfarne padlere over hele Lofoten.

Lofotr Vikingmuseum

© Kjell Ove Storvik

Lofotr Vikingmuseum i Borg er verdt et besøk for en tidsreise tilbake til vikingenes tid. Museets høydepunkt er et langhus fra vikingtiden som ble utgravd på åttitallet. Langhuset er rekonstruert og gjenskapt for å gi en så autentisk opplevelse som mulig. Museet tilbyr også mange andre arkeologiske utstillinger og aktiviteter med muligheter til å prøve seg som viking. Det er godt tilrettelagt for deg som reiser med barn.

Norsk fiskeværmuseum og Lofoten tørrfiskmuseum i Å

Ytterst i Lofoten, på Moskenesøya, ligger fiskeværet Å. Fiskeværet har blitt bevart slik at det er et unikt sted hvor man kan oppleve hvordan fiskerne bodde her for 100 år siden. På Norsk fiskeværmuseum kan man lære hvordan livet var da, og hvordan samfunnet var organisert. Lofoten tørrfiskmuseum ligger også like ved, og her kan man lære om Norges eldste eksportprodukt og hvordan det ble til en Italiensk delikatesse.

Lofotakvariet

© Kjell Ove Storvik

Perfekt for de som er på ferie med barn er en tur til Lofotakvariet i Kabelvåg. Her kan dere lære om lofottorsken og studere de fiskeslag og skalldyr som finnes i denne delen av landet. Akvariet er også hjem til seler og otre, og et høydepunkt ved et besøk er å oppleve matingen av disse.

Dykking og snorkling

Dykking og snorkling i Lofoten

© Getty Images/ Anastasiia Shavshyna

Et tips til reise i Lofoten for deg som ønsker å oppleve noe uten om det vanlige er å utforske severdighetene under havoverflaten. Flere selskaper tilbyr dykking og snorkling i krystallkart arktisk vann, og du kan se alt fra tareskog, kråkeboller og maneter til steinbit og flyndre. For erfarne dykkere er det også mange sunkne vrak å utforske flere steder i Lofoten.

Nordlys

Nordlyset på Senja, Lofoten

© Thomas Flensted-Jensen

For best mulige odds for å se nordlyset, bør du dra til Lofoten mellom september og april. Disse omskiftelige lysene på himmelen som også er kjent som Aurora Borealis, er resultatet av elektrisk ladede partikler som stråler ut fra solen og når Jordens magnetfelt. Feltet er svakest ved polene. Derfor har du større sjanse for å se dem jo lenger nord du reiser. Lofoten er et utmerket sted for å se fenomenet.

Når du står under den stjernespekkede himmelen i Arktis, kan du se nordlysets flyktige dans. Det er som å bevitne naturens mest spektakulære lysshow, et fenomen som med rette kan kalles trolsk.

Om forfatteren

momondo Norgemomondo har som mål å inspirere alle til å forbli nysgjerrige – siden det å reise kan åpne sinnet vårt for en verden der forskjellene våre er en inspirasjonskilde og ikke kilde til diskriminering og fordommer. La oss oppleve vår verden sammen – gjennom daglig inspirasjon, reisetips og mer. Følg oss på Instagram for enda mer inspirasjon.

Se flere artikler