preload

Danmarks hovedstad er ikke kjent som verdens billigste by. Derimot er den kjent som en av verdens beste byer å bo i. Og det er mye å finne på her uten å slå hull på sparegrisen.
Enten du foretrekker kongelige tradisjoner, en svømmetur, en by inne i byen eller en skattejakt: Her er noen av våre favoritter.

Marsjer i takt med tradisjonene

Den Kongelige Livgarde er ute og marsjerer hver dag © alex.stark

Visste du at Danmark har et av de eldste flaggene i verden som fortsatt er i bruk? Eller at det har et av verdens eldste monarkier? Hvis du er glad i historie og tradisjoner, har vi tingen for deg.

Hver dag kl. 11.30 marsjerer Den Kongelige Livgarde fra plassen utenfor Rosenborg slott til Amalienborg – som er der dronningen bor. Du kan følge garden gjennom Københavns gater og hele veien til dronningens residens. Ta fine bilder, få deg en spasertur og lær litt historie samtidig.

Når du er framme ved kongefamiliens hjem, kan du stikke innom Amalienborg Museum (som tar inngangspenger) eller ta en kort spasertur for å se Den lille havfrue-statuen fra H.C. Andersens populære eventyr.

Bli en del av lokalsamfunnet

Absalon ligger ved Sønder Boulevard vest i byen, midt i smørøyet av Københavns kulturelle sentrum. Denne vakre gamle kirken ble restaurert og gjenåpnet i 2015, og har nå blitt et kjært samfunnshus i København.

Absalons grunnlegger (som også tilfeldigvis står bak den globale butikkjeden Flying Tiger) ville at det skulle være et «folkets hus» – så det er alltid gratis å komme inn og åpent for alle. Her er det nesten alltid et gratis arrangement (pingpong-turneringer, karaoke, filmfremvisninger osv.) som du kan bli med på. Stamgjestene på Absalon er veldig hyggelige og lette å komme i prat med, så dette er et supert sted for å møte folk hvis du reiser alene. Eller du kan finne deg et fargerikt hjørne og beundre den smarte måten bygningen har blitt ombygd på.

Absalon hjelper de svakeste i samfunnet og har mange muligheter for frivillige. Her finner du også flere kurs og fellesmåltider til en veldig rimelig penge – i tilfelle du har lyst til å bli en stund. Ta en titt på programmet deres for en fullstendig liste over aktiviteter, inkludert DJ-fester og konserter, for en superbillig kveld på byen.

Stikk innom et museum eller to

Ta deg en pust i bakken i den innvendige hagen på Ny Carlsberg Glyptotek

De større museene og galleriene koster gjerne en slant, men noen tilbyr gratis inngang én dag i uken.

Nikolaj Kunsthal, et museum for samtidskunst midt i sentrum, har gratis inngang på onsdager. Like ved, i pittoreske Nyhavn, venter Kunsthal Charlottenborg med samtidskunst og samlinger med fascinerende temaer. Det har også gratis inngang på onsdager – men bare etter kl. 17.

Når du krysser veien fra Tivoli, finner du Ny Carlsberg Glyptotek, et museum for oldtids- og moderne kunst som har gratis inngang på tirsdager. Profftips: Ta med deg en bok og nyt den vakre, frodige hagen midt inne i museet. Davids Samling, et museum med en skattkiste av islamsk oldtidskunst, er gratis hver dag og vel verdt et besøk.

For å se spesialutstillingene må du riktignok betale, men selv uten dem er det mye å se her. Pass på å sjekke åpningstidene på nettstedet.

Dra på jakt etter kjemper

Møt Hilltop Trine! Hun er en av seks «glemte kjemper» © alex.stark

I skogene og naturlandskapene som grenser til København, ligger seks store, men vennlige kjemper på lur. Nei, vi tuller ikke.

De seks glemte kjempene, laget av kunstneren Thomas Dambo for å lokke danskene til å utforske områder utenfor byen, er unike skulpturer laget av resirkulert tre. Hver av dem har sin egen personlighet. Kjempene er store nok til å klatre i, lene seg mot, sove i og ta selfier med. Disse kunstverkene gjør at selv de aller mest urbane typene tar turen ut i de grønne åsene.

Det er kanskje litt mye å se alle seks på én dag, siden de ligger ganske spredt. Men det kan være fint å kombinere en «kjempejakt» med en annen aktivitet hvis du befinner deg et stykke unna sentrum.

Finn ut hvor alle kjempene er, og historien deres, på kunstnerens nettsted.

Nyt livet … på kirkegården

«En kirkegård?», tenker du kanskje. «Det kan de da ikke mene?» Men jo da, det gjør vi. Det virker kanskje litt ukonvensjonelt, men Assistens Kierkegård midt i Nørrebro er et av de hotteste tipsene i København. Og det er gratis!

København er en liten by, så parker og grøntområder er høyt verdsatt. Uansett hvilken dag det er, og uansett vær, trekker alle slags mennesker hit for å tilbringe litt tid i fred og ro. Hvis været er fint, ligger folk til og med og soler seg eller spiser piknik! Bare husk å være obs på skiltene som viser hvor du har lov å ligge.

Her kan du sitte på en benk med en bok, vandre langs stier omkranset av trær eller se etter berømte graver: fysikeren Niels Bohr, forfatteren Hans Christian Andersen, jazzmusikeren Ben Webster og filosofen Søren Kierkegaard ligger alle gravlagt her. Denne pittoreske kirkegården er som et friskt pust midt i den travle byen. Gjør som lokalbefolkningen og prøv selv!

La humla suse i Christiania

Sett av et par minutter til å beundre de dyktige skaterne i Christianias skatepark © cassandreangeli

Visste du at du teknisk sett kan forlate København uten å faktisk forlate det? Vi skal forklare.

I 1971 okkuperte en gruppe radikale hippier et område med forlatte bygninger i sentrum av byen og opprettet den selvstyrte Fristaden Christiania.

Det knytter seg en del kontrovers til dette området, og du bør respektere de lokale reglene, for eksempel for hvor du kan ta bilder. Men Christiania handler om mye mer enn å handle cannabis på Pusher Street.

Det er et yndet tilfluktssted for byens innbyggere, med et vakkert landskap, en avslappet stemning og kunstgallerier, konsertsteder og økologiske spisesteder overalt.

Det koster deg selvsagt ingenting å vandre langs de støvete veiene mellom trærne og kikke på de artige lokale husene, eller å sitte og se på livet ved vannet. Om sommeren holder Café Nemoland, som drives av frivillige, gratiskonserter hver søndag. Her får du se alt fra dansk reggae og dancehall til lekne fortolkninger av gamle protestsanger fra noen av byens mest berømte artister.

Ta en pustepause i Botanisk have

Her kan du vandre mellom sjeldne vekster: Se de mange plantene og soppene i Botanisk have

Københavns botaniske hage huser Danmarks største kolleksjon av levende planter. Det er både et forskningsområde for byens ivrige botanikkstudenter og en grønn oase for pikniker om sommeren eller en fredfull hvil i gresset.

Hvis solen ikke skinner, kan du alltids varme deg i det tropiske klimaet i «palmehuset», et av fire store drivhus på området, med sjeldne planter som den indonesiske Amorphophallus titanum. Ja, den er så svær som den høres ut til.

En liten advarsel, bare: Når denne eksotiske kjempen blomstrer, er stanken så sterk at den har gitt den kallenavnet «likblomsten». Fysj a meg.

Hopp i havet

Hopp i det i Havnebadet på Islands Brygge

Hver sommer siden det åpnet, har Havnebadet på Islands Brygge vært et yndet sted for horder av varme københavnere som vil kjøle seg ned og slappe av etter en strevsom dag på jobb.

Dette friluftsbadet har nå også et vinterbasseng, så ekte vikinger kan ta seg en dukkert året rundt.

Om bading i kaldt vann ikke er din greie, gjør den praktfulle byutsikten likevel turen verdt det.

Slanke moderne bygninger glitrer i solen, båter dupper på det sølvskimrende vannet, det vridde spiret på Børsen strekker seg mot himmelen, og Den Sorte Diamant – Det Kongelige Bibliotek – skinner dramatisk på den andre siden av vannet.

Utforsk shabby sjarm i Nørrebro

Den røde plassen er et av tre populære hovedområder i Superkilen © pernellecph

For en kikk under Københavns pene, brosteinsbelagte fasade, sett deg på sykkelen og ta turen til Nørrebro. Det er hipt, litt shabby og det mest kulturelt mangfoldige nabolaget i hele byen.

Hva med å spise piknik mellom H.C. Andersen og Søren Kierkegaard på Assistens Kirkegård? Eller du kan dra på skattejakt på loppemarkedet som holdes i helgene langs den knallgule ytre muren. Eller vindusshoppe i økologi- og designbesatte Jægersborggade.

Stikk innom det polykrome parkområdet Superkilen og få med deg en spontan boksekamp. Se de kule kidsa skate i Nørrebroparken. Klapp en geit i den urbane hagen ByOasen. Lytt til musikken som ljomer fra boomblasterne på Dronning Louises bro.

Her er det virkelig bare å velge og vrake.

Dra på rusletur i gatene

Strøget er en av Europas lengste gågater

Strøget er en av Europas lengste gågater

Den aller beste måten å ta seg rundt København på, er på sykkel. Men de utrolig populære Copenhagen Free Walking Tours er også et utmerket alternativ.

Det er ikke obligatorisk med tips, men det kan være greit å gi en slant til de entusiastiske lokale guidene som tar deg gjennom byens gater og historier, fast bestemt på å gjøre deg like forelsket i København som de er.

Velg mellom en klassisk tre timers tur som vender om på så godt som hver eneste brostein i byen, eller en av to 90 minutters ekspedisjoner. Den ene fokuserer på byens historiske landemerker, den andre på det koselige Christianshavn-området og det tilgrensende Christiania.

Ta deg en fridag fra byen

Hils på hjorten i Dyrehaven

Hvis sykkelkulturen har sjarmert deg, kan du tråkke de 45 minuttene på to hjul til den sjarmerende hvite og blå Bellevue-stranden. Det er en vakker sykkeltur, og destinasjonen er et mesterverk av modernistisk arkitektur. Du må selvsagt betale for å leie en sykkel, men det finnes rimelige alternativer, som including Baisikeli, som bruker overskuddet på å gjøre sykler tilgjengelig i afrikanske land.

Fra den funksjonalistiske bensinstasjonen til det ikoniske teateret med taket som kan åpnes opp, de små omkledningsrommene i sanden og de himmelstrebende livvakttårnene langs vannet: Så godt som alle bygningene i denne «hvite byen» er skapt av den verdensberømte danske arkitekten Arne Jacobsen, etter at han vant en konkurranse om å designe feriestedet på 1930-tallet.

Når du er ferdig med å beundre kystlinjen, venter 100 hektar med vakre, dyrkede skogsområder i Dyrehaven bare et steinkast fra stranden.

Sammen med skye dåkalver som gjemmer seg i buskene, finner du også verdens eldste fornøyelsespark som fortsatt er i drift her, nemlig Bakken – den er som Tivoli, bare med gratis inngang.

Nyt solen i Kongens Have

See Josefine's great photos of the Copenhagen royal park, Kongens Have

Om det er den ekte Københavnstemningen du er ute etter, er denne sjarmerende offentlige parken noe for deg. Det er her byens unge og vakre kommer for å drikke øl og sosialisere. Om det å ligge og slenge i solen ikke er din greie, er det nok av kongelig dansk historie å supe inn, blant annet renessanseskulpturer og pittoreske Rosenborg slott.

Spis smørrebrød

Om du ikke har råd til å tømme bankkontoen på Noma, også kjent som  «Verdens beste restaurant», vil dette gi deg en annerledes smakebit på den trendy nordiske mattradisjonen. Disse åpne smørbrødene består av nybakt dansk rugbrød med forskjellig kjøtt-, fisk- og grønnsakspålegg. Du finner tradisjonelle smørrebrød overalt i byen, men er du ute etter noe litt ekstra, er Aamanns Restaurants gastronomiske tolkninger av denne nasjonalretten så gode at du må få dem med deg.

Ta en rolig spasertur gjennom Assistens Kirkegård

Det høres kanskje morbid ut, men dette hvilestedet er det beste stedet i byen om du er ute etter den spesielle danske «hyggen». Gjemt bak Nørrebros travle hovedgate ligger den og er det perfekte stedet for avslapning. Blant alle hipsterne som hviler seg på gravstenene og ekorn som piler oppover de gamle eiketrærne, kan du besøke gravstenene til danske tungvektere, som Hans Christian Andersen og Søren Kierkegaard.

Besøk dyrene i København Zoo

På tross av sitt dårlige rykte i den siste tiden, er København Zoo stedet for enhver med en forkjærlighet for dyr. I tillegg til isbjørnene, pingvinene, og, kremt, giraffene, finner du en av Københavns glemte arkitektoniske perler – et elefanthus tegnet av den legendariske britiske arkitekten Norman Foster (mannen bak Londons «Gherkin» og Berlins Reichstag).

Nyt utsikten over byen fra Vor Frelsers Kirke

The black and gold spire of Copenhagen's Church of Our Saviour

Besøkende i København blir ofte overrasket over byens relativt lave bebyggelse. Det den mangler i høyde tar den imidlertid igjen i nydelig utsikt, og Vor Frelsers Kirke i Christianshavn er det beste stedet å beskue herligheten fra.

Etter at du har klatret opp de snirklete (og skremmende!) 400 trinnene i det sorte og gullfargede korketrekkertårnet blir du belønnet med en unik panoramautsikt over byen, inkludert den berømte fristaden og «hippiesamfunnet» Christiania.

Besøk “Den røde plass”

«Den røde plass» er en kandidat i konkurransen om verdens kuleste offentlige park. Den er en av Københavns nyeste og dessverre mest oversette attraksjoner. Parken, som ble skapt i 2012, er en av tre seksjoner som sammen utgjør Superkilen, et byutviklingsprosjekt i takt med nabolagets kulturelle nerve. I ukedagene er denne røde malingflekken ganske stille og rolig, men i helgene kan du snuble over både skateboardkonkurranser i verdensklasse, gratis live musikk-festivaler og noen av Københavns beste gatematboder.

Spis et wienerbrød

Ok, du har gjort det før, men hvem kan egentlig motstå wienerbrødets gylne, flakete sjarm? Wienerbrødet, det deilige smørfulle bakverket, kom til Danmark fra Wien i Østerrike. Å velge mellom de mange variantene av denne fristelsen vil være det vanskeligste du gjør i København, så ta turen til ett av byens ti Lagkagehuset-bakerier, og plukk med deg flere forskjellige.

Universitetshagen

1-Universitetshagen-københavn-gjøre-i-københavn-parker

Én gang i tiden dro københavnerne på søndagstur til Universitetshagen, iført sine fineste søndagsklær. Drøm deg tilbake i tid med en pittoresk spasertur ned svingete stier omgitt av rosehager, blomsterbed, bekker, lunder og skog.

Dette er fortsatt et perfekt sted for å lade batteriene. I dag er det mest studenter og lokale som vandrer gjennom det vakre området, siden det ligger litt utenfor bykjernen. Når du først er her, kan du like godt utforske området rundt også.

Ta deg en rusletur på Gammel Kongevej, stikk innom de lokale butikkene og la barna boltre seg i Frederiksberg Have. Rund av ettermiddagen i dyrehagen. Nå har du opplevd et område av København som virkelig ligger utenfor turistløypa.

Hvor: Bülowsvej 17

Tyvtitt inn på en gårdsplass

Hvis du slumper til å gå forbi en åpen port, bør du benytte sjansen til å kikke innom en av de sjarmerende gårdsplassene som skjuler seg mellom boligblokkene. Men husk å bare ta en rask kikk – det er egentlig bare beboerne som har tilgang.

Den digre gårdsplassen mellom Fælledvej og Elmegade er et glimrende eksempel på de romslige grøntområdene bak Københavns boligblokker. Det er i disse beskyttede miljøene at hverdagslivet utspiller seg. Her ser du lekeplasser, hager og plener hvor barn leker og familier spiser. Dette er den skjulte delen av København.

Hvor: Elmegade

Bopa Plads

4-kafé-bopa-plads-københavn-kafe-københavn-byguide

Bopa Plads er som en liten lomme av Berlin: Dette er en bortgjemt liten kafé midt i det fredelige boligområdet Østerbro. Finner du den, har du snublet over en hel skattekiste.

Sett deg under trærne med en kald øl eller et glass limonade fra en av kafeene like ved, og len deg tilbake og nyt roen. Atmosfæren er koselig, men stedets særpreg får det til å skille seg ut fra omgivelsene – det er både fargerikt og trivelig.

Hvis du vil spise, anbefaler vi den klassiske kafématen på Pixie café. Når du først er her, bør du også få med deg de herlige delikatessebutikkene, antikvitetsforretningene og de små motebutikkene i Nordre Frihavnsgade. Avslutt med en cocktail på Kitjn, så er dagen komplett.

Hvor: Løgstørgade 2

Østre Anlæg

5-Østre-anlæg-oesterbro-københavn-Østerbro-København-hage-København-parker

Som du alt har lest, er København fullt av lommer av frodige grøntområder som du ikke nødvendigvis legger merke til på din ferd gjennom byen.

Østre Anlæg er enda et prakteksempel på dette. Det skjuler seg bak Det danske nasjonalgalleriet. Mens du er her, kan du kikke innom galleriet og beundre samlingene av sju hundre år med kunst – før du begir deg ut i selve parkens pittoreske skjønnhet.

Ta en spasertur rundt deler av Københavns gamle vollgravsystem, og ta barna med til det digre lekeområdet som inkluderer en tennisbane, et plaskebasseng, en lekeplass under tak, store husker og et strandet fiskefartøy. Hvis barna er slitne etter alle de nye inntrykkene, er denne parken et perfekt sted for en pustepause.

Hvor: Stockholmsgade 24
Nærmeste stasjon: Østerport

Kartoffelrækkerne

6-kartoffelraekkerne-københavn-byguide-oesterbro-københavn-Østerbro

Det er akkurat slik mange besøkende ser for seg København. Disse sjarmerende rekkene av steinhus som ble bygd for Københavns arbeiderklasse sent på 1800-tallet, er nå blant de mest populære stedene å bo i byen.

«Kartoffelrækkerne» fikk navnet sitt fordi de ble bygget på gamle hageområder, og fordi de symmetriske husradene ligner litt på en potetåker. De ligger i den rolige og koselige østre delen av København, rett ved siden av innsjøene. Mange lokale går tur eller jogger her, og på Øster Farimagsgade finner du restauranter og kafeer i overflod. Det som gjør stedet enda mer attraktivt, er beliggenheten mellom de to grønne oasene Østre Anlæg og Fælledparken.

Stikk innom og se selv!

Hvor: Skovgaardsgade
Nærmeste stasjon: Østerport

Assistens Kirkegård

7-Assistens-kirkegård-Norrebro-København-hans-christian-andersen-grav

Nørrebro er et av de mest fargerike og livlige områdene av København med sitt mangfold av kulturer, studenter, sykler, sjarmerende grønnsakshandlere og etniske spisesteder. Midt i nabolaget, skjult bak en lang safrangul vegg som er satt opp langs Nørrebrogade, finner du den nydelige, fredelige Assistens Kirkegård.

Ja, det er en kirkegård, men også en park – og en av de mest sjarmerende i sitt slag. Den har noe fredfullt over seg som skiller den fra resten av byen. Mang en storhet har blitt stedt til hvile her, inkludert filosofen Søren Kierkegaard og forfatteren H.C. Andersen.

Ta med deg en bok og slapp av på en av plenene, eller ta en romantisk spasertur mellom trærne og de frodige plantene.

Hvor: Kapelvej 4

Brumleby

Barn som løper inn og ut av ulåste dører, katter som strekker seg dovent i solen, klær som henger til tørk, og en overveldende fornemmelse av fred og ro. Nysgjerrig? Sjekk ut det vesle nabolaget Brumleby, et av de tidligste eksemplene på sosialboliger i Danmark, og et svært sjarmerende sådant.

Dette er som en liten landsby, med et ekte samhold mellom innbyggerne. Lægeforeningen bygde området for arbeidere på 1800-tallet. Navnet skriver seg fra kuene som beitet på området – det danske ordet for dette er å «brumle».

Ta en kikk, og slipp barna løs i de underlig forvridde lekehusene.

Hvor: Brumleby

Finn flybilletter til København

Om forfatteren

momondo Norgemomondo har som mål å inspirere alle til å forbli nysgjerrige – siden det å reise kan åpne sinnet vårt for en verden der forskjellene våre er en inspirasjonskilde og ikke kilde til diskriminering og fordommer. La oss oppleve vår verden sammen – gjennom daglig inspirasjon, reisetips og mer. Følg oss på Instagram for enda mer inspirasjon.

Se flere artikler